Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 31 januari 2023 kl 19:42Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Du är vad du äter
Linus
Foto: Linus
Nyttig yoghurt med halvnyttig sylt och flingor
 1 23782 170 4
Lotta Nylund
Online 10:18 08/04 2008  Modifierad 09:49 19/08 2010

Allmänt  Du är vad du äter tycks verkligen vara dagens ämne. Allt handlar om vad man stoppar i sig. Nya rön kommer från forskningen vad man ska undvika.

Men rätt lustigt att de som verkligen skulle behöva lyssna till råden om att ändra på sin kost är de som inte gör det, medan de som redan äter bra är lyhörda på vad den senaste forskningen säger.

Idag köpte jag två godispåsar, en exotic snacks med torkad frukt och en med vanlig plockgodis. För över ett år sen skulle jag absolut ha ätit upp den påsen med plockgodis lååångt före den med torkad frukt. Men jag har godisfastat i över ett år och jag har inte alls samma smak för godis som förr. Jag har vant mig vid lite nyttigare (även om torkad frukt inte är att föredra framför färsk förstås).

Detsamma gäller även det kristna livet, om vad vi egentligen stoppar i oss. I vår generation så har vi i stort sett tappat allt det där om att TV, kortlek, dans osv är en synd. Det hörde till det som var förr och som var en överdriven rätt och fel tänk med hårda domar om någon överskred dem. Och jag vill inte komma till en dömande attityd som bara kommer att leda till en lagiskhet. MEN vad vi stoppar i oss påverkar oss, även vår ande!

Jag får kämpa med min bibelläsning, jag läser den i perioder. Jag skojar inte, verkligen perioder!! Däremot har jag lättare för att läsa annan kristen litteratur. Och likadant som för mitt godisätande upptäckte jag nyligen att jag hellre vill läsa en kristen uppbyggelselitteratur än en deckare. Och missförstå mig inte nu, jag menar inte att det är något fel med att läsa en deckare! Men om det alltid är det man hellre läser, om man hellre lyssnar till okristen än kristen musik, hellre tittar på film än ber en bön osv då är det den andliga maten man även kommer att vara hungrig efter och till slut inte ens försöka be eller läsa bibeln.

Gud har lovat att närma sig oss om vi närmar oss honom. Men vi kommer aldrig nära Gud om vi inte har en längtan efter att komma honom nära. Jag tror att allting börjar med att man är ärlig med både sig själv och med Gud. Om man inte har en längtan efter att komma närmare Gud så är ändå början att vara ärlig med att man inte har den längtan och vända sig till Gud med sitt bekymmer.


Joanna N.
15:08 9.4.2008


Bra skrivet Lotta! Alldeles sant, och en bra parallell. Det är liksom svårt att "nå" dem som kanske mest skulle behöva ändra sina matvanor, fysiska eller andliga. Det är så viktigt att inte bli dömande eller gå tillbaka till syndakatalogen, men man kan också bli så ivrig över att komma bort från den att man sas. går i det andra diket och inte förmår inse hur stark vanans makt är. Goda vanor = god näring!
Lukke
09:50 9.4.2008


Bra skrivet ^^.
Andligt sätt är det ganska svårt att inte få nåt i sej, tycker jag. Vi badar i ett hav av en massa andlig föda och vi måste välja vad vi tar in. Kanske när man stänger in sej i ett rum och bara är, då kanske man inte får i sej nån andlig föda, men det är väl då som Gud kan komma närmast om man låter honom. Det är då som det är lättare att välja vad man "äter".
Stefan
19:03 8.4.2008


Om man int äter någå e man ganska död, åtminstone efter ett tag.
Iaf bruk de gå så.
pekka
16:49 8.4.2008


så om man int äter någo så e man ingenting???
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén