Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 31 januari 2023 kl 19:48Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Metro Ministries – Församlingen med världens största söndagsskola
 2 28280 163 4
Ida Karlsson
Online 21:45 07/04 2008  Modifierad 04:43 15/08 2010
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Kan du tänka dig 17 team i 17 gula lastbilar som åker ut för att hålla ”sidewalk sundayschool” till sammanlagt 50 olika stadsdelar i New York varje vecka? Eller tiotals gula skolbussar som plockar upp närmare 600 barn till tre olika söndagsskole-sessioner varje lördag? Det är vår vardag här i Brooklyn.

Den 7 mars landade jag på JFK. The Bushwick Building i Brooklyn kommer att vara mitt hem för dessa 4 månader som jag är här på Metro Ministries Internship Program. Programmet är ett träningsprogram med syftet att samla unga samt vuxna från hela världen och träna dem i att planera och genomföra Sidewalk och Indoor Sundayschool. För denna termin är vi sammanlagt 39 deltagare från 12 olika länder.

Metro Ministries grundades 1980 av pastor Bill Wilson, som helt enkelt var trött på att höra både församlingar och samhälle säga att det är omöjligt att nå barnen och ungdomarna i storstädernas ghetton. Han har alltid haft en övertygelse om att det krävs endast en person, som är villig och besluten att göra Guds vilja, för att göra en förändring. Vad är då Guds vilja? Jo, att alla mänskor skall få höra evangeliet, och för att börja fullborda det behöver man inte få guldskrift på väggen eller möta en brinnande buske. Uppgiften är redan given och nu sökes arbetare som är trofasta, trots motgångar, tillgängliga till att göra det som krävs nu och villiga att lära sig och formas.

Församlingen når alltså ut till sammanlagt över 22 000 barn i veckan i hela New York. Systemet är ganska enkelt, Sidewalk-teamen åker ut tisdag-fredag och gör 3 söndagsskolesessioner ute på gatorna varje eftermiddag och på lördagen är vi med i kyrkan på Indoor Sudayschool dit barnen hämtas med bussar. På lördagen hålls också 3 sessioner i en kyrkolokal som är proppfull med barn som ger sitt allt under det som för de flesta är höjdpunkten i veckan. Konceptet för Sidewalk och Indoor är densamma, men Indoor är i större skala. Första hälften av samlingen har ett högt tempo med ett klart budskap och sedan övergår man till undervisningen som är radikal och rak på sak. Barnen undervisas om Jesus som frälsaren och vikten att besluta att leva för honom.

För att vara en friförsamling är detta otroligt, det är nästan svårt att förstå att det är sant att så många barn väntar ivrigt för att få fara till söndagsskolan. Jag ställer mig frågan hur det kan vara så? Hemligheten här ligger i att församlingen valt att arbeta och leva bland dem som ingen annan bryr sig om. Och det är inte nog med att hålla söndagsskola 5 dagar i veckan, varje barn får varje vecka en av församlingens arbetare på besök. Besöken är korta och går ut på att berätta om den veckans söndagsskoleprogram. Men de av församlingens arbetare som varit här länge har under dessa korta hembesök etablerat djupa relationer till föräldrarna och många av familjerna har kommit till tro och besöker söndags gudstjänster regelbundet. Fastän det handlar om stora skaror och mycket verksamhet så är alla arbetare medvetna om hemligheten bakom framgången: att möta mänskor som de är i den situation de befinner sig i. Därför har ett sponsorerings program utvecklats som heter Won-by-One, genom vilket de barn som troget kommer till söndagsskolan får en sponsor som genom en månatlig summa gör det möjligt att det barnet får söndagsskola till sitt kvarter.

Det är ett privilegium att få vara i en församling som denna, att få tränas och undervisas samtidigt som evangeliet går ut till dem som är onådda. En av orsakerna som fick mig att komma hit är mina studier. Jag är sista årets studerande till socionom och kyrkans ungdomsarbetsledare och när jag kommer härifrån kommer jag att skriva mitt examensarbete om Metros arbetssätt och –principer och hur de kan tillämpas till våra juniorklubbar där hemma. Om du vill följa med i min vardag kan du gå in på irtskukka.wordpress.com


Veronica
18:44 9.4.2008


Ååååå, du är på ett ställe som jag har otaliga gånger tänkt på! Så klart att det inte är omöjligt att nå de här barnen! Det krävs bara lite mod "from up above". Hörde berättas att Bill Wilson själv har sett så många mord att psykologen förundrade sig över att han ännu är vid sitt sinnes fulla bruk. Man har även försökt mörda honom.

Men vilket intressant arbete du ska skriva! Bra utbildning på många sätt! ;)
Linus
01:59 9.4.2008


Vilken inspirerande undervisning du bakat med! Skriv gärna mera också här, barn kan man aldrig investera nog i.
Ecca
23:04 8.4.2008


Härligt att höra från dig! Otroligt inspirererande! But man... I do envy you - a lot! :o) Sköt om dig!
¤jenna¤
21:53 7.4.2008


Wow, imponerande :O
Ha det bra där borta, Ida!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén