Andreas Forsberg på sin skivinspelning tidigare i år

Andreas gillar Israel

MUSIK. Finlands sångaregåva till världen, Andreas Forsberg, har tagit en tur till det utvalda landet Israel. I en intervju ger han en trevlig inblick i sin värld.

Andreas du har i många sammanhang kopplats till Israel, sångtillfällen, du kan språket och en gång såg jag dig på Helsingfors synagogas basar. Vad är det med Israel och dig som kopplar?

Jag har alltid varit intresserad av olika länder och kulturer (i allmänhet ett land i taget) - och så här för 4 år sedan föll lotten på Israel, och det märkliga var att det för mig kändes som att jag kommit "hem", fått fullträff, då intresset väcktes för det landet och kulturen. Exakt VAD det är som gör att det connectar kan jag inte säga - men det är ännu oerhört spännande att åka hit - och det att här är varmt (för det mesta) och vackert gör ju inte heller saken sämre. -För mig känns inte Israel i så stor utsträckning som "Det Heliga Landet" även om det är speciellt, men jag har nog allt mer börjat känna av kopplingen mellan Bibeln och landet Israel, vilket betyder ett ökat intresse för Bibeln som bok, inte minst i och med att den känns mer verklig, inte bara på ett metafysiskt plan.

Vad gör du nu i Israel?

Just nu är jag med i en musikal som heter hamashiach dvs, Messias - som handlar om Jesu liv, död och uppståndelse. Det är en produktion som plockar in musik från kända musikaler men med en plot skriven av eldsjälen Luis Diaz. Jag gör två roller, Melker (en av de tre vise männen) och lärjungen Andreas. Förutom det har jag en del ledig tid då jag bekantar mig med landet och kulturen, och också församlingarna i Jerusalem med omnejd. Föreställningarna kommer att vara 23 och 25 april.

Vad är din favorit israel-maträtt?

Hahaha! Man äter mest falafel här så det är väl bara att ställa sig in på att tycka om det! -Men man äter överlag hälsosamt, med en massa goda grönsaker tillredda på smakliga sätt och det uppskattar jag verkligen. Så om jag ska nämna en rätt så är det falafel - vem som helst lär sig tycka om det här, eller så dör man av svält.

Du har över 400 facebookvänner, får du många nya IRL vänner nu?

Oja! Och de pratar en massa olika språk dessutom: spanska (som JAG dessvärre inte pratar), hebreiska, portugisiska, tyska (vilket jag inte heller pratar) - man pratar en hel del "bad english" här... ;) (Och facebook-vännerna har blivit fler de också ;)

Har du träffat någon intressant person med ett spännande vittnesbörd där?

Intressanta personer träffar man dagligen var man än är, faktiskt... Men kanske ännu mer här! Inga otroliga vittnesbörd ännu, men här är nog allt möjligt, så vem vet vad jag får höra?

Har du fått vittna eller har du varit med om någon annan trevlig händelse?

Jag träffade min judiske vän Dani för ett par dagar sedan och bjöd honom på sabbatsmiddag till vårt hus, vilket råkade passa honom väl pga vissa omständigheter som han själv tyckte var märkliga, och här fanns det människor som vittnade friskt. Jag gillar att skapa kontakter till människorna här, och det säger jag inte bara för att det låter bra, utan jag faktiskt njuter av det, och vid tillfälle, då de är intresserade av att höra och frågar, berättar jag om min tro för dem. Vilket jag gjorde för Dani för 1,5 år sedan - and we're still friends. Jag gillar öppenheten för andliga ting som finns här och det är också spännande och trevligt, faktiskt, att tala om sin tro med någon som man har en gemensam grund med, dvs det så kallade "Gamla Testamentet".

Var kommer du att uppträda i sommar och vet du något nytt om din skiva?

Tunnsått med uppträdanden faktiskt i sommar, förutom två bröllop i juni. - Skivan borde komma i augusti!

Tack Andreas, du är toppen! Har du till sist något youtube-klipp som du skulle kunna rekommendera?

Hahah - lustigt att du frågade om youtube-klipp för jag kollade in en promovideo för en cool gospel-hebrew sånggrupp som verkar komma från Frankrike här för ett par dagar sedan. Förutom den, hamashiachs promovideo (är inte med där själv). Två, alltså.

{youtube=LIJi9N4TDkU}

{youtube=qiQD_Lg58bM}