Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 31 januari 2023 kl 18:18Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Stanna och iakttag, skippa stressen
Linus
Foto: Linus
Christa vet hur man skall njuta av våren
Linus
 8 27646 135 41
Linus Mickelsson
Online 23:54 01/04 2008  Modifierad 23:05 14/08 2010
Linus
Linus
Flicka i funderingar
Linus
Linus
Livets kontraster
Linus
Linus
På Esplanaden finns alltid både människor som skyndar sig och som kopplar av
Linus
Linus
En del gick på som vanligt
Linus
Linus
Mode som stannat i tiden
Linus
Linus
En bil som minsann stod stilla, väntande på att bli brukad
Linus
Linus
Två som stannat upp i livets ekorrhjul
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  För att hedra World Freeze Day publicerar Mickelsson.net stillbilder från Helsingfors. Mickelsson.net försökte hitta människor som stannat upp utan att skynda, med varierande framgång.

World Freeze Day är en reaktion mot stressen i vår värld. Jobb, rutiner, TV, dator, böcker, tidningar, impulser, impulser. Allting konkurrerar med att fylla ditt liv och dina tankar så att inte tristessen skall komma över dig.

Ibland skall man ta sig tid att inte göra något alls och så få nytt perspektiv på livet och bättre, få tid med Gud och vänner.

Se videon från jippot från Grand Central Station i New York lägst ner på sidan:3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
21:34 6.4.2008


Det roliga i Albans kommentar var väl just hans skämt, att rätta något men medan han lämnade ett maffigt fel ;) Han måste ju ha skämtat?!
3SbeoDBqSp6195W2KwhF2b
21:30 6.4.2008


......
WHAT Jesus WOULD do... ;)
3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
21:12 6.4.2008


Oj, det var en hjärtskärande artikel :| Alban är bra, honom borde vi ha som tolk! =) underbart!
Mattsson
21:07 6.4.2008


http://www.tidningen.aland.net/article.c... Läs om hur man på Åland reagerar på företelsen.. I Vasa är även tiggeriet ett allt större problem. Frågan är dock, vad göra? Har själv skrivit insändare om ämnet i VBL... Synnerligen svår fråga..
alban
18:56 6.4.2008


That is WHAT Jesus was do, heter det faktiskt...
Andreas
11:00 5.4.2008


Erik Exempel, det enda jag menade med mitt inlagg var att allt inte ar som man tror. Sen sa har du helt ratt, varken barnet med dragspelet eller den fula gubben gor knappast det de gor for att ha nagot skojigt att gora om dagarna.
Sara
08:07 5.4.2008


Erkki: Mitt senaste inlägg skrev jag efter att ha läst sista meningen av signaturen * inlägg. Det var inte riktat till dig. Tyvärr kan jag inte förklara min tanke på ett annat sätt, så om du inte förstår är det fritt fram att nonchalera mitt senaste inlägg.

Det finns säkert också en hel del manliga läsare som studerar T.EX. social-och hälsovård (bland många andra liknande ämnen), men tror att det finns lite flera kvinnliga läsare som studerar dessa ämnen. Menade inte att ngn har mera kunskap än den andra i saken, menade bara att om det nu är rätt att diskutera dessa saker i sina studier, varför är det då inte rätt att diskutera det på ett internetforum?
erkki Esimerkki
02:43 5.4.2008


that is was jesus would do, förstås...
erkki Esimerkki
02:35 5.4.2008


Andreas: vad duktigt att du sett detta personligen, betyder det att den fula gamla gubbe som du ser är en falsk tiggare eller vad försöker du säga!? Är det en som callis sa en falsk tiggare? usch vad jag hatar dem. De som tigger för skojs skull. Hoppas finska staten gör någonting åt dem. Because that it was jesus what do?
erkki Esimerkki
02:28 5.4.2008


Sara: Jag förstår inte vad du menar och jag förstår inte varför du särar på kvinnliga och manliga läsare?!
Sara
22:42 4.4.2008


vi skall älska tiggare, prostituerade, studerande, mördare, rånare, arbetande folk, pedofiler, gamla o sjuka, narkomaner/alkoholister, politiker, invandrare, barn, handikappade, helsingforsare, svenskar, romer, ryssar,muslimer...ja du, välj bara vilket fack du/din medmänniska tillhör. Som dock är uppenbart när man tittar på min bristfälliga lista över "fack" är att det existerar diskussioner/ diskurser om dessa olika situationer/fack., ja en stor del av de kvinnliga läsarna på mickelsson behandlar väl dessa situationer i sina studier. Så det kan inte vara så fel att diskutera fenomenet i sig utan att folk skall behöva komma med anklagelser om att man inte älskar människorna runt omkring.

Det är iofs en bra påminnelse som man alltid behöver, jag erkänner villigt att jag inte alltid automatiskt älskar mina medmänniskor, så poängen är inte dålig i sig. Men en diskussion om tiggeriet på helsingfors gator är inte detsamma som att säga att man inte ser människan bakom, eller inte bryr sig om människan bakom. Så har iaf jag tänkt när jag skrivit mina inlägg och tror även de flesta andra tänkt på det sättet.

Alla har dessutom hjärta för olika fenomen, en bryr sig om tiggarnas situation, en annan om invandrarna i allmänhet, en tredje om missbrukare osv...Det är inte alltid lätt att se okritiskt på dessa situationer som man har "hjärta för" och därför upplever man att andra drar ner dessa människor i smutsen med sina kommentarer. Tack, jag vet, det är detsamma med mig. Vissa fenomen diskuterar jag överhuvudtaget inte med en utgångspunkt att det skulle finnas flera sidor av ämnet.
*
19:50 4.4.2008


De tiggare man ser på gatorna i Helsingfors är ofta romer från Rumänien och de har inget so helst människovärde i sitt hemland, många existerar inte ens egentligen då de inte registrerats, eftersom ingen bryr sig om tattare. Då de sen ser en möjlighet att komma till Finland i.o.m. EUs öppna gränser tar de tillfället i akt. Här har folk pengar och kanske en positivare attityd till den folkgrupp de tillhör (tyvärr så är det inte så...). Kan man klandra dem för att göra ett försök? Det finns knappast något så förldmjukande som att måsta böja knä på gatan och tigga. Sedan är det en annan sak om det bästa sättet att hjälpa dem är att ge pengar, det tror inte jag. Men Gud BEFALLER oss att älska våra medmänniskor - utan urskiljning, så det är kanske dags att se över sina attityder!
Andreas
18:35 4.4.2008


"Falska tiggare" kunde jag också på sätt och vis använda om de ursöta små barn som sitter på gatorna i tex Gamla stan i Krakow, Polen och spelar dragspel och tittar på dig med en hjärtskärande blick... Då du gett din slant och gått ett stycke framåt gatan springer de iväg och ger pengarna till en "ful gammal gubbe" som finns någonstans på en skum gata i närheten. Detta har jag sett personligen.
Sara
16:49 4.4.2008


De falska tiggarna som Callis pratar om har jag också stött på. Callis menade nog inte att de är rika, men de har så de klarar sig. Vill man erbjuda hjälp, som jag gjorde genom att berätta om en socialjour som har öppet dygnet runt i hagnäs, så då är de plötsligt inte så intresserade av att få hjälp längre...Och sedan han som jag gav en tjugolapp åt en dag för att följande vecka se honom med värsta statusprylarna och -kläderna som inte ens jag har (råd med). Men hmm...kanske ngn gett det åt honom ;)


Sen har vi ju våra finländska medborgare också som står o tigger, speciellt på somrarna. Känner nog dock bara till ett par som regelbundet springer efter en på stan. De om nga borde ju nog ha stöd från finska staten.

AnnaS: staten kanske kan få in alternativ till det finska språket (vilket skulle glädja mig också)...men jag håller nog kvar vid den grundläggande förändringen i vars och ens attityder. Det är inte roligt att vara på ett jobb heller där man inte är välkommen.
Caro V.
14:25 4.4.2008


Att vara tiggare är inget som en enda mänska frivilligt skulle utsätta sig själv för. Att vara driven ut på gatorna och bli behandlad sämre än en hund tar självklart knäcken på allt vad känsla av mänskovärde heter. Tänk efter ett tag: är det en självklarhet att du och jag har det så bra materiellt ställt som vi har det? Är det en självklarhet att vi har tak över huvudet, kläder på kroppen och mat på bordet? Om det är en självklarhet för oss så är det något som är på tok. Då vill Gud öppnade våra ögon och fylla oss med tacksamhet över det goda i våra liv. Tiggarna på gatan är personer med känslor, tankar, rädslor - och de är så dyrbara i Guds ögon. Vad är de i våra ögon?
PS: Mannen under Luis Vuitton skylten heter Daniel och han har tre små barn.
erkki Esimerkki
14:12 4.4.2008


Callis: Falska tiggare?! Haha, vad är det? Vad menar du? Är det en It-tekniker som hobby-tigger lite på helgerna så han ska ha råd med lite extra festande?
Varför är folk dessutom rädda för att vi får FLER tiggare på gatan. Är det så jobbigt för oss att se på dem?Jag tror de som står där och tigger har det aningen tuffare.
AnnaS
13:13 4.4.2008


Sara: Nu handlade ju detta främst om jobbsituationen för invandrare, och det är främst staten som kan få bort attityden "så du kan inte finska, jaha, hejdå" - attityden från företag, och eventuellt få in engelskan på arbetsplatserna, om inte annat så tillsvidare medan finskakunskaperna utvecklas. Svår fråga.
Andreas
09:12 4.4.2008


Hahaha! Tack för tipset.
Thomas
23:54 3.4.2008


Callis, kärlek och liv är abstrakta begrepp som måste uttryckas i konkret handling för att inte bli meningslösa.

Andreas, "silver och guld" har du, annars skulle du inte ha kommit så långt som till Jerusalem :) Lägg apostlagärningarna åt sidan en stund och läs Jakobs brev tills du kan det utantill.
Johan Vikström
23:21 3.4.2008


Häftig video! Supersnärtigt! WoW!

:)
callis
23:19 3.4.2008


tomas, Jesus skulle ha gett dem kärlek och liv!
callis
23:18 3.4.2008


klart att vi ska hjälpa tiggare...absolut..MEN!Det finns många falska tiggare..de e dom ja nu mera syftar på...såna sonm försöker lura till sig pengar..de va de ja mena!!tat lugnt :)
Andreas
22:37 3.4.2008


Allas vår älskade bibel säger väl något om hur man skall förhålla sig till tiggare: dels finns det ställen i GT och NT som talar om att man skall dela med sig och (i varje fall GT) ge av det man har till tiggare, visst? Eller är jag ute och cyklar och råddar med t ex koranen, eh... Men i NT finns det ju också stället där Paulus eller Petrus (pinsamt att avslöja de dåliga bibelskunskaperna) säger till en tiggare "silver och guld har vi inte, men det vi har ger vi dig: i Jesu namn stig upp och gå" -- den tiggaren var väl dessutom lam. Men Helsingforstiggarna har väl inga fysiska åkommor (såvitt jag kommer ihåg) så vad kunde man förmedla från himlen då i stället för ett fysiskt helande? Hm ... den helige Ande känner ju nog till deras situation. Och Gud vill ju ge det bästa, det som människor VERKLIGEN behöver till var och en. --Här i Jerusalem har jag förutom tiggare även sett en del lama och krymplingar, så det är precis som på Jesu tid. Är jag det också, jag menar som Jesus och hans lärjungar som bara sade ett ord och så blev de helade? Jag skulle vilja det, och det är definitivt möjligt! Ok, det här blev nu Andreas ytterst personliga funderingar om mycket fundamentala ting, men so be it! Shalom till er alla! :)
Andreas
22:27 3.4.2008


Finland har redan gjort en del för att förbättra arbetssituationen i Rumänien i och med att Nokia öppnade/håller på att öppna sin nya fabrik där. Jag vet inte, jag har en lite skum känsla med de här typerna som tigger på gatan. De är de samma som varit här i hur länge? 1-1,5-2 år? Är de typ 5 stycken eller vad? Det är som konstaterat möjligt att få hjälp från staten men de har tydligen inte tagit emot den. Finns det något annat bakom deras handlande? Har de ett budskap de vill förmedla genom att dag ut och dag in, månad efter månad, Gud vet, år efter år stå där på knäna? Eller gör de helt enkelt för sitt levebröd? Men då de, som konstaterat, kunde få pengarna på annat sätt ... - En vän sade till en av tiggarna en gång då hon bad om pengar "Jesus loves you" och efter det har hon alltid en ikon med Jesu bild vid sin tiggarskål - kanske hon inte ville höra det igen? --Det är väl så ordnat i vårt finländska samhälle att ingen skall behöva tigga på gatorna, ändå finns det folk som gör det. Varför? Varma hälsningar från Jerusalem, där det finns betydligt fler tiggare.
Sara
21:20 3.4.2008


AnnaS: Jag tycker, som du också säger, att invandrares integrationsprocess borde förbättras/effektiveras. Många (inte alla dock) invandrare är ju flitiga arbetare som gärna tar emot hjälp för att kunna inkluderas i samhället. Men jag tycker det är dags att rikta integrations/inkluderingstanken mot finländare nu istället! för att invandrare skall kunna bli integrerade/inkluderade så behöver en grundläggande attityd hos varje enskild finländare förändras. Inga fina språkprogram eller förberedande kurser inför arbetslivet kommer att leda någon vart om inte finländare möter invandrarna halvvägs. Så det var min kommentar om hur effektivera integrationen/inkluderingen.
Challe
21:10 3.4.2008


Enligt Husis är de rumänska tiggarna inte finländare (eller invandrare), utan kommer till Finland på en resa för att "jobba". Finska staten uppmanar helsingforsborna att inte ge pengar åt dem, och lovar ekonomiskt hjälpa arbetsplatssituationen i Rumänien.
Sara
21:08 3.4.2008


Kanske pratar jag i nattmössan, men jag tycker att det stod i en artikel i HBL att just dessa rumäner som tigger består av endast en/två familjer. I artikeln frågades andra rumäner (på ambassaden kanske?) vad situationen egentligen handlar om. De andra rumänerna menade att de som tigger hade erbjudits hjälp som vem som helst annan som kommer till finland för en längre tid, men att de vägrat ta emot hjälpen. Tycker jag minns att det var detta artikeln handlade om?!?

Vill man inte ge pengar så kan man ju alltid ge mat.Thomas
19:16 3.4.2008


Ge dem pengar, ha medlidande. Det är vad Jesus skulle ha gjort.

Det är inte vår sak att veta precis hur de tolkar givandet.
Linus
19:05 3.4.2008


Situationen är knivig, med pengar förmedlar man ett budskap om att man stöder någons verksamhet. Samtidigt som man vill stöda dem som har det knapert vill man inte stöda tiggeriverksamheten, isåfall blir det bara fler och fler tiggare, medan man egentligen borde hitta lösningar på problemet med sysselsättning.

Jag brukar nog rösta på kortsiktigt medmenskliga lösningar, men i den här frågan är jag delad.
erkki Esimerkki
18:55 3.4.2008


Callis: Jonee, vraför skulle vi hjälpa andra människor. Speciellt såna vi inte känner. Rumäner dessutom!
AnnaS
18:24 3.4.2008


Det kan vara ursvårt att få jobb som invandrare... Iaf här i Åbo, situationen är väl typ samma i Hesa. Fråga av den finska staten på samma gång: hur planerar ni att göra integrationsprocessen mera effektiv?
Linus
17:26 3.4.2008


Någon borde fråga dem varför de inte jobbar med något som ger glädje och nytta åt andra istället?
callis
16:47 3.4.2008


arma tiggana ha öka i den här stan...speciellt rumäner...ge int dem pengar!!de e nästan som i paris å barcelona.... :(
Veronica
23:02 2.4.2008


Det här skulle vara så coolt att göra i H:fors! Det är märkliga fenomen; den här arma brådskan och maximeringen av effektivitet. Vart har vi bråttom? Vad är målet? Som Peter säger, resultatet är ofta burnout, sjukpensionering och vår fiende, ineffektivitet.

Som om vårt värde ligger i hur duktiga vi är! He, tack och lov att det inte gör det!

Till sist: vi kunde dock allt gärna uppmuntra varandra mera! Det är något som jag försöker jobba med för tillfället. Ofta är det dessvärre så att när det är tyst, då har du gjort bra ifrån dig. Gör du något fel, så jo, visst får du veta om det.
*Sonja*
19:29 2.4.2008


Cool video :) och snygga bilder,Linus :) De e såå skönt när det är vår i luften !
Peter K
13:51 2.4.2008


Det där var ju hur häftigt videoclip som helst. Jag hade absolut deltagit i den där "freeze" grejen om jag hade varit på plats! Det här samhället går inte åt rätt håll, det rusar iväg åt fel håll. Om t den här samhällsutvecklingen (åtminstone i storstadsmiljön som här i Helsingfors) fortsätter kommer vi att få många hälsoproblem, för att inte tala om ökad depression, men "give me a brake then :-)

Stanna upp kära vänner. Låt oss kunna njuta också av att inte alltid vara tvungna att prestera något. Åtminstone behöver jag lära mig den saken själv :-)
cessi h
12:32 2.4.2008


ah, Helsingfors är vårens stad!den som vill njuta ska sätta sig på Domkyrkans trappa och äta glass i det soliga vårvädret. Och räkna med fräknar på näsan. Fräscha bilder!
3SbeoDBqSp6195W2KwhF2b
11:38 2.4.2008


Wow, snärttigt! x)
3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
10:42 2.4.2008


Wow, man, det var en god iaktagelse och ett spännande sammanträffande. Louis-texten såg jag däremot redan under tagningsskedet :)
Andreas
09:46 2.4.2008


Intressant! Var det annars meningen att det skulle stå Tid! på markisen i bakgrunden på den översta bilden?
språkpolisen
08:23 2.4.2008


Underbar video, viktig point! Språkpolisen påpekar ödmjukt att det stavas "iakttag" och "en del". Tack!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén